Jaguar I-Pace

Jaguar XFL ще конкурира Mercedes-Benz E-Class L
07.02.2020
Jaguar XF
10.02.2020

Характеристики

Детайли на автомобила
  • Модел: Jaguar I-Pace
  • Двигател: 2 електромотора
  • Батерия: 90 kWh
  • Тегло: 2208 килограма
  • Ускорение: 0-100 км/ч за 4.8 секунди
  • Пробег с едно зареждане: 415.21 км.

Това е най-смелият от смелите ходове на Jaguar: изцяло електрически SUV, първият надежден съперник на превъзходното EV доминиране на Tesla, автомобил, който побеждава германските си конкуренти на пазара с радикален дизайн. I-Pace сигнализира за началото на нещо голямо, че основните производители, а не само стартиращите фирми в Силиконовата долина или BMW, са готови да инвестират правилно в изграждането на нови електрически автомобили, които всъщност искате да притежавате, и може да може да си позволи.

Основните факти са следните: I-Pace използва два концентрични електродвигателя, по един на всяка ос за постоянно задвижване на четирите колела, произвеждащ 394 bhp и въртящ момент от 513 lb, доставени чрез скоростна кутия с една скорост. Литиево-йонната батерия, поставена под пода – de rigueur в наши дни – е с размер 90 kWh, което е добро за заявения диапазон от 298 мили в новия, по-строг WLTP цикъл. Дайте му горски плодове и 0–60 мили / ч за 4,5 секунди, а максималната скорост от 124 мили / ч е бърза с всякаква мярка. Зареждането отнема малко повече – 10 часа, за да го допълните от 0–80% с 7kW домашно зарядно устройство или 45 минути, ако можете да намерите захранване с постоянен ток от 100kW. Много е да вземете, и това е преди да разгледате дали наистина имате къде да е удобно да го включите или дали ограничен диапазон е съвместим с вашия начин на живот.

Лесно е да забравите, че I-Pace все още е само нова кола: четири гуми, волан, някои седалки, заобиколени от алуминий и стъкло. Ако някой ще бъде убеден да кашля поне 58 500 британски лири (след държавната помощ от 4500 британски лири) или 76 995 британски лири за напълно зареденото Първо издание, той все още трябва да върви, да спира, да насочва и да върти глави с панаш.

Изглежда добре, нали? Тези 20-инчови джанти – стандартни за нашия HSE модел и затъмнени, за да се слеят с гумата – вероятно са Instagram / качествено сладко място … има и 18-те години, ако искате да изглеждате глупаво, или 22-те, ако трябва. Но именно пропорциите открадват шоуто: прободеният нос, който привежда предните колела напред със себе си, и високият, затворен в задната част край, задават шаблона, докато задният спойлер, вентилираният капак на капака и вдлъбнатите ръкохватки осигуряват детайла. Неговата красота не те плесва като ботуширана Alfa, а по-бавно изгаряне от това, но в крайна сметка смелостта ти те закача.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)